Boonesta hotline 085-8772408 - Bezoek alleen op afspraak

Wat is specialty koffie?

Specialty koffie is een naam die je wellicht steeds vaker hoort of voorbij ziet komen, of wellicht is deze term nog geheel onbekend. Specialty koffie is een kwaliteitsaanduiding, grofweg 5% van de totale koffie-export bestaat uit specialty koffie. Dit betekent dat de top 5% van de koffie-export deze aanduiding krijgt. De term specialty koffie werd voor het eerst gebruikt in 1974, later werd de definitie geformuleerd door de SCAA (Specialty Coffee Association of America) als: Om de titel Specialty Coffee te mogen dragen dient deze altijd sterk aromatisch te zijn. Dit houdt in dat Specialty Coffee door de wijze van verbouwen en verwerken unieke smaakeigenschappen bezit. Maar ook dat deze nog steeds aanwezig moeten zijn wanneer de koffie in je kopje zit.

Het verbouwen van specialty koffie

Voor specialty koffie wordt een aanzienlijk hogere prijs aan de boer betaald in vergelijking met andere koffie. De unieke smaakeigenschappen komen enerzijds voort uit de voedingsbodem, hoogte, ligging en het klimaat. Daarnaast moet de boer veel extra arbeid leveren voor het produceren van specialty koffie. Het proces van verbouwen en verwerken moet zeer goed bewaakt worden om specialty koffie te kunnen produceren.

Wanneer mag een koffie de naam specialty koffie dragen?

Voor specialty koffie zijn kwaliteitsstandaarden ontwikkeld. Een koffie moet minimaal 85 van de 100 punten behalen om te worden geclassificeerd als “specialty koffie”. De koffie wordt beoordeeld op 11 verschillende punten door een cuppingstest.

Cupping

Cuppen is een methode voor het beoordelen van koffie. In deze methode worden zoveel mogelijk omgevingsfactoren uitgesloten zodat de koffie geheel objectief kan worden beoordeeld. Tijdens het cuppen worden zo veel mogelijk variabelen uitgesloten, op deze manier kan de koffie zo objectief mogelijk beoordeeld worden. Zo worden de groene koffiebonen allen exact gelijk gebrand voor de cuppingstest. Er wordt tijdens het cuppen versgemalen koffie in een kom gedaan. De gemalen koffie wordt dan beoordeeld op geur. De volgende stap is het opgieten van heet water, vervolgens laat men de koffie 3-5 minuten trekken. Tijdens dit proces ontstaat er een korst op de koffie. Eerst wordt de korst gebroken waardoor de aroma’s uit de koffie vrijkomen. Tot slot wordt de koffie geproefd en beoordeeld op 11 verschillende criteria.

Een score van 85 punten betekent dat de koffie gekwalificeerd kan worden als specialty koffie voor inkoop. Maar de uiteindelijke smaak van de koffie word pas bepaald nadat deze gebrand word door de koffiebrander. De uitslag van de cuppingstest zegt dus eigenlijk wat over de potentie van de koffieboon.

Boonesta en specialty koffie

Bij Boonesta kopen we alleen specialty koffie in en vervolgens branden we de koffie zelf. Het branden van de koffiebonen is van grote invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie in je kopje. Voor elke koffiesoort is een uniek brandprogramma ontwikkeld. Om de unieke en bijzondere smaken van de specialty koffie goed te behouden branden we onze koffie niet te donker. Het zelf branden van de koffie zorgt voor een uniek product en zo ontstaat: Boonesta - Koffie met karakter.

Deel je Boonesta moment